Výukové texty Alimetární nákazy Enterotoxikózy Stafylokoková enterotoxikóza
Etiologie: Staphylococcus aureus je producentem množství enzymů, které slouží současně jako faktory patogenity, virulence či invazivity. Mezi tyto toxiny patří i enterotoxiny označované písmeny A až R, z nichž nejčastější výskyt je zaznamenán u stafylokokového enterotoxinu B (SEB). Tento toxin je termostabilní a odolný i varu.
ID: 3 hodiny
Vektor: Zdrojem infekce je obvykle člověk s hnisavou afekcí na pokožce (panaritium). V potravě se bakterie pomnoží a dál produkují toxin.
Klinika: toxin působí náhle zvracení, pak průjem s možnou rychlou progresí dehydratace. Potíže spontánně rychle ustupují.
Diagnostika je možná průkazem stafylokoka produkujícího enterotoxin z rizikové potravy. Onemocnění je většinou bez typického laboratorního korelátu, někdy se v akutní fázi objevuje paradoxní vyplavení leukocytů s neutrofilií, které rychle klesají k normálním hodnotám.
Léčba: intenzivní rehydratace