Výukové texty Alimetární nákazy Enterotoxikózy Botulizmus
Etiologie: Clostridium botulinum. Jedná se o ubikvitární bakterie. Vyskytují se zejména ve střevech zvířat. Spory přežívají nedostatečnou sterilizaci konzerv nebo masnou výrobu. K vyklíčení potřebují náročné prostředí (anaerobní, málo cukru a soli, kyselo – tedy typicky v konzervě). Onemocnění způsobuje toxin - botulotoxin, který blokuje nervové synapse. Jedná se o nejúčinnější známý toxin. K nákaze dochází alimentárně. K ranné nebo vzácně inhalační infekci může docházet u narkomanů. U dětí v kojeneckém věku je možný vznik střevního botulismu, kdy díky nezralé mikroflóře dojde k osídlení střev a produkci toxinu
ID: 12-36hod
Klinické projevy: v příznacích dominují progredující symetrické chabé parézy hlavových nervů s progresí a postupně rozvojem postižení vegetativních nervů. Senzorické nervy a vědomí jsou bez poruchy. Průběh je afebrilní. K smrti dochází parézou dýchacích svalů.
Komplikace: rozvoj dlouhodobé slabosti a dušnosti
Diagnostika: Diagnostika se opírá o typické klinické příznaky. Je třeba odlišit myastenia gravis, která však neprobíhá fulminantně a polyradikuloneuritídu, která mívá senzorickou složku. ELISA může prokázat botulotoxin v jídle.
Léčba: komplexní podpůrná terapie, časná intubace, podání koňského antiséra, humánní antisérum je indikované u gravidních a dětí
Profylaxe: kojencům nepodávat med (zdroj spór). Důkladná tepelná úprava stravy z konzerv.